avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cedo

O proba ce nu intruneste cerintele legii si este luata in considerare de catre instanta fara a o verifica, cu efecte asupra rezultatului unui proces sau pentru anumite documente care nu sunt la dosar si instanta in motivare zice ca sunt si da si o sentinta in baza lor,este caz de CEDO?!!?X-(
Cel mai recent răspuns: geo-vem , utilizator 14:15, 26 Noiembrie 2011
Daca considerati ca v-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, da. Dar trebuie sa parcurgeti caile interne de atac pana la recurs inclusiv (daca este cazul) si apoi aveti termen 6 luni pentru introducerea plangerii la CEDO, calculate de la data hotararii si nu a comunicarii hotararii

Dreptul la un proces echitabil
1. Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii penale îndreptate împotriva sa.
Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie, dispuni de un interval de maximum sase luni pentru a sesiza CEDO. Acest interval începe sa curga de la data la care ai luat cunostinta, tu personal sau avocatul tau, de decizia finala în ordinea normala a instantelor, si nu începand de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului .:P
Exact. De asta va spun sa nu asteptati contestatia in anulare sau/si revizuirea.
Stimat justiţiabil,

Ca regulă generală, calculul termenului de 6 luni are ca punct de plecare, în ceea ce priveşte dreptul român, recursul.

Referitor la întrebarea dvs, din păcate, nu pot să vă dau un răspuns, deoarece nu reiese decât dintr-o analiză aprofundată a dosarului, dacă o greşeală a instanţei, chiar asupra probelor, poate încălca sau nu un drept ori o libertate apărate de Convenţie şi de Protocoalele Adiţionale.

De ce spun acest lucru: deoarece Curtea Europeană nu este o instanţă de recurs la nivel european, ci una în faţa căreia se judecă încălcări ale drepturilor şi libertăţilor.

Precum am mai spus pe acest forum, CEDO nu judecă aşa-numitele FOURTH INSTANCE CASES - respectiv cazurile în care CEDO este chemată mai degrabă în calitate de instanţă de recurs la nivel european, decât să judece încălcări ale drepturilor. Astfel de cereri sunt inadmisibile.

Aşadar, sub aspectul probatoriilor, exclusiv dacă se încalcă un drept, care poate fi dreptul la un proces echitabil, se poate sesiza CEDO cu succes; o anumită greşeală, chiar dacă se poate solda cu pierderea procesului, nu reprezintă, ipso facto, încălcarea unui drept.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Adica mori cu dreptatea in brate..:((

Alte discuții în legătură

Ce cai de atac am impotriva unei decizii pronuntate de curtea de apel? catalinoctavian catalinoctavian Buna seara , Am o decizie nefavorabila, irevocabila de la cutea de apel. In acest caz ce cai de atac mai am? (vezi toată discuția)
C e d o gabriela8 gabriela8 In situatia in care sunt nemultumita de decizia Curtii de Apel in cazul unui litigiu de munca, exista vreo sansa ca o eventuala cerere a mea adresata CEDO sa ... (vezi toată discuția)
Etapele unui proces? ContSters208719 ContSters208719 Care e etapa urmatoare de atac dupa ce am trecut de Curtea de apel si mi s-a dat o sentinta irevocabila? Mai departe ce pot face ca nu sunt multumita de ... (vezi toată discuția)